CRM

CRM Yazılımı yoksa ERP Yazılımı

CRM ERP
CRM ERP

Şirketlerin en çok sorduğu sorulardan bir tanesidir. Öncelikle bu iki kavram birbirinden çok farklıdır. CRM ‘in temelinde; pazarlama, satış, servis, müşteri memnuniyeti, saha satış gibi operasyonları yönetir. ERP ise üretim ve finans temelinde operasyonları yönetir. İkisi birbirinden çok farklıdır. Bütün işletmelerin yaptığı en büyük hata; CRM Yazılımı içinde ERP ya da ERP Yazılımı içinde CRM arayışıdır. ERP Yazılımı ile CRM işini yapamazsınız. CRM Yazılımı ile de ERP işini yapamazsınız.

Güzel bir restoran  düşünün, içeri girdiniz, her yer tertemiz, masalar, sandalyeler, ışıklar, müzik, çok güzel bir şekilde karşılandınız, masa harika donatılmış, sipariş verdiniz, sipariş masanıza çok güzel bir şekilde sunuldu. Yemek yemeğe başladınız, yemeğin lezzeti de harika. Tam bu sırada birisi geldi sizi apar topar kaldırdı ve retoran mutfağına götürdü. Mutfak da çok çok düzenli, temiz ama sıcak, yemek kokuları, bir hareketlilik, size dediler ki yemeğinize burada bir masa var siz yemeğe devam edin. O muhteşem masa ortamından bir anda kargaşa içine düştünüz. Filmi burada durdurmak istiyorum. CRM ile ERP arasındaki kendi bakış açımdan farkını aktarmaya çalışacağım;  Mutfağa gitmeden önceki ortam ve tüm süreç CRM, arkadaki mutfaktaki ortam ve süreç ERP gibi düşünün. Mutfak ta müşteri ağırlayamazsınız. Restoran tarafında da yemek pişiremezsiniz.

Bu hikayede CRM ve ERP nin birlikte hareket ettiği aşikardır. Ortak buluşma noktaları vardır. Ortak noktaları; müşteri ve satılan ürün ve hizmettir. ERP maliyetini çıkartır, tedarik eder, üretir, ürünü hazırlar. CRM de bu ürünü alacak müşteriye pazarlama yapar, müşteriyi bulur, teklif verir, siparişini alır, sözleşmesini yapar ve bu siparişi ERP ’ye devreder.

Profesyonel olarak CRM ‘i takip etmek için CRM Yazılımına %100 ihtiyaç olacaktır. Büyük ERP Yazılım firmaları çok büyük yatırım yaparak ERP nin yanında bağımsız CRM Yazılımlarını geliştirmişlerdir. Buna en güzel örnek SAP CRM, Microsoft CRM olarak verebiliriz.

Genellikle ERP ‘den önce CRM Yazılım süreci tamamlanır. Çünkü CRM Yazılımı, ERP den çok daha kısa sürede adaptasyonu yapılır.  ERP Yazılımı adaptasyonu minimum 1-2 yıl sürmektedir. ERP uzun ve kapsamlı bir iş olduğu için şirketler CRM sürecini yerleştirdikten sonra, ERP ’ye daha kolay geçiş yapmak için özel yazılım ya da 3. Parti yazılımlarla üretimlerini kısıtlı olarak süreçlerini takip etmektedirler. Mesela Ön Maliyet hesabı, reçete, üretim aşamaları, satın alma süreçleri, depo gibi departmanlarının dijital dönüşümlerini sağlarlar. Firma üretim için ERP ‘ye geçmek isterse, bu edindiği tecrübelerle çok daha hızlı, kolay ve ekonomik olarak geçiş sağlamış olur. Ama şirketin ekonomik ve zaman olarak yeterli bir gücü ve enerjisi varsa ERP seçim süreci hizmeti alarak; hangi ERP sistemini alması gerektiğine karar verdikten sonra satın alması şirkete büyük kazanç sağlayacaktır.

İlgili Gönderiler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir